Majakkamestarin saaristolaisleipä

Vuosijuhlassa 24.11.2007

Majakkamestarin Saaristolaisleipä

  • 1 litra rasvatonta piimää
  • 3 dl tuoppimaltaita
  • 3 dl vehnäleseitä
  • 5 dl ruisjauhoa
  • 7 dl vehnäjauhoa
  • 2 dl siirappia
  • 1,5 pkt hiivaa
  • 2,5 tl suolaa

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, Murenna hiiva, lisää maltaat, anna olla 5 min jotta vähän pehmiää.

Sekoita jauhot kulhossa. Lisää piimäseos ja hetken sekoitettuasi myös siirappi. Sekoita kunnes taikinasta tulee tasainen. Anna taikinan nousta kulhossa liinan alla 1 - 1,5 tuntia, jonka jälkeen tasaa kahteen vuokaan (Kaupasta saat tiiliskiven kokoisia foliovuokia). 

Kypsennä uunissa 2 tuntia 175 asteessa. 1,5 tunnin kohdalla sipaistaan siirappivettä (1/3 siirappia, 2/3 vettä) pullasudilla leipien päälle.

Ota leivät pois uunista, kumoa vuoasta, anna jäähtyä liinan alla. Älä syö heti! Leipä on parasta vasta kahden päivän kuluttua. Ja säilyy pitkään..