Sysimusta Satku - Ohje

Ohjeita, mihin?

Sysimusta Satku on siis pitkähkö yhtäjaksoinen vaellussuoritus. Näitä ohjeita voi soveltaa myös muihin pitkiin jaloilla tehtäviin marsseihin.

Miten valmistautua?

Tapahtumaa edeltävän viikon aikana syö, juo ja lepää riittävästi. Hyvän ja onnistuneen suorituksen mahdollisuus on todennäköisempi, kun elimistö ei ole valmiiksi rasittuneessa tilassa. Hyvä hygienia ennen Satkua auttaa ehkäisemään erilaisia hiertymiä. Etenkin jalat kannattaa pestä ennen Satkulle lähtöä ja puhtaat sukat on hyvä vakuutus jalkojen tuhoutumista vastaan. Leikkaa myös varpaiden kynnet lyhyiksi. Jalkojen ja muiden hiertyvien ruumiinosien huolto ennen, ja myös Satkun aikana teippaamalla, rasvaamalla vaseliinilla ja hoitamalla talkilla on monille toimivia keinoja. Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, ettei talkkia ja rasvaa kannata käyttää yhtaikaa samaan kohtaan... Myös häiritsevät (mahdollisesti hiertymiä aiheuttavat) ihokarvat voi poistaa ennen Satkua. Tämä operaatio on syytä suorittaa hyvissä ajoin (noin viikko ennen suoritusta), jottei ärtynyt iho ja parin päivän sänki aiheuta suurempaa vahinkoa.

Minkälaiset varusteet?

Vaatetus kannattaa olla kevyt ja säähän soveltuva. Vuodenaika huomioiden on hyvä varautua monenlaiseen keliin. Lämpötila voi vaihdella jopa Satkun aikana ja keli voi olla lähes mitä vain auringon paisteesta räntäsateeseen. Myös vaatetuksen säätöön kannattaa varautua. Sopiva lämpö lähtiessä voi olla hetken kuluttua jo kuumuutta.

Tärkeimpiä varusteista ovat jalkineet ja sukat. Satku ei ole varsinaisesti fyysisesti raskas koitos, vaan ongelmaksi muodostuu ennemminkin hiertymät ja muu kuluminen. Jalkojen hiertymiä voi ehkäistä ennalta varaamalla Satkua varten riittävästi puhtaita, kuivia sukkia vaihdettavaksi tauoilla. Hyvä keino on pitää kahdet sukat päällekkäin, jolloin ohuet alussukat (liner-sukat) auttavat osaltaan torjumaan hiertymiä. Alussukkien tehtävä on siirtää kosteutta mahdollisimman tehokkaasti pois jalan pinnasta pitäen jalan pintaa kuivempana. Samalla alussukka toimii jalan suojana ja hiertyminen tapahtuu alussukan ja toisen sukan välillä, eikä jalan ihon ja sukan välillä. Jalkahuollon tärkeydestä voi motivoitua [satkujalkojen](/satkujalat) sivulla.

Koska Sysimustalla Satkulla reitti kulkee kestopäällystettyjä teitä pitkin, kannattaa kenkien olla mahdollisimman kevyet ja riittävällä vaimennuksella varustetut. Esimerkiksi tavalliset juoksulenkkarit ovat toimiva ratkaisu. Mikäli kulku tapahtuisi maastossa, ei vaimennuksen tarve olisi yhtä tärkeä kuin kovalla asfaltilla. Sen sijaan maastossa korostuvia asioita ovat kengän tukevuus ja pohjan pito, joten tasaiselle maalle suunnitellut kengät eivät välttämättä ole maastossa parhaimmillaan.

Mukana kannattaa pitää pientä reppua tai muuta kantolaitetta, johon mahtuu vähän juomaa ja evästä. Huoltopisteillä tätä juoma- ja eväsannosta saa täydennettyä: eväitä omasta huoltolaatikosta ja vettä huollon kanistereista.

Huoltolaatikot tulevat järjestäjien puolesta. Osallistuja saa huoltolaatikkonsa käyttöönsä Sysimustan Satkun lähtöpaikalla kirjauduttuaan tapahtumaan. Huoltolaatikko tulee olla valmiiksi pakattuna kuljetuksen lähtöön mennessä. Laatikon ulkomitat ovat 54 cm x 36 cm x 28 cm, ja tilavuus on 52 l.

Jos kovasti askarruttaa tämä varustepuoli, niinesimerkinomainen varustelistasaattaa auttaa ensihätään.

Entäpä ruoka ja juoma?

Sysimusta Satku on huollettu tapahtuma ja tapahtuman aikana huolto tarjoaa vettä juomaksi. Tämän lisäksi voi jokainen osallistuja pakata eväitä ja tarpeellisia varusteita huoltolaatikkoon. Nämä laatikot huolto kuljettaa kävelijöiden käyttöön matkan varrelle huoltopisteille. Tällöin huolletuilla tauoilla on kävelijällä mahdollisuus tankata etukäteen hankkimaansa ravintoa ja vaihtaa varusteitaan. Huoltopisteitä on Satkulla 5-15 kilometrin välein.

Vaikka kyseessä ei ole kuin enintään 24 tuntia kestävä suoritus, on onnistumisen kannalta tärkeää nauttia riittävästi ravintoa. Mihinkään suuriin kokkausoperaatioihin ei ole tarvetta, mutta eväiden popsiminen matkan aikana on yhtälailla energiansaannin kuin mielenvirkeyden kannalta oleellista.

Yleistä turvallisuudesta

Satkuilijoiden tulee kulkea vähintään kahden hengen ryhmissä, ja jokaisella osallistujalla on oltava matkapuhelin ja tapahtuman johdon numero. Koska suurin osa matkasta kulkee teiden varsilla, tulee osallistujilla olla heijastinliivi ja valaisin, jotta autoilijat näkisivät kävelijän. Sysimustan Satkun aikana on noin 14 tuntia pimeää!

Kannattaa huomioida myös vaihtoehto, että syystä tai toisesta joutuu keskeyttämään kävelyn ennen kuin 100 km tulee täyteen. Mikäli matkan aikana kävelijä kokee ylitsepääsemättömiä ongelmia, huolto suorittaa evakuoinnin. Sysimustan Satkun reitti on suunniteltu siten, että evakuointi onnistuu missä tahansa vaiheessa kävelyä, kuitenkin mahdolliset keskeyttämiset pyritään ohjaamaan huoltopisteille. Huoltolaatikkoon kannattaakin varata lämmintä, kuivaa vaatetta jonka voi pukea päälle keskeyttäessä. Odotusta saattaa kestää parikin tuntia ennen kuin huoltoauto kuljettaa keskeyttäneen kävelijän lämpimään lepäämään.

Pakolliset varusteet

Jokaisella osallistujalla on oltava seuraava pakollinen varustus mukana:

  • Heijastinliivi
  • valaisin
  • matkapuhelin virtalähde täynnä ja päällä
  • kartta ja reittiohje (tapahtuman järjestäjiltä)
  • huollon yhteystiedot (tapahtuman järjestäjiltä).

Muu varustus on enemmän tai vähemmän hyödyllistä, mutta aikaisempien kokemusten perusteella koottu varustelista antaa osviittaa siitä, mitä matkan varrella saattaa tarvita.