Kanariansaaret ulkoilukohteena

Heipähei, ja tervehdys Gran Canarialta. Jokohan olisi aika kirjoitella kuulumisia KSX:n Kanaria-osastolta… Johan siitä on kohta kaksi vuotta kun pakkasin laukut ja lähdin kokeilemaan onneani etelän aurinkoon.

Totta kai täytyy ensin muutamia faktoja saaresta kertoa. Saarelta löytyy asukkaita 802 000, joista 378 000 asuu saaren pääkaupungissa Las Palmasissa. Saaren korkein kohta on Pico de las Nieves, 1949 m. Pääelinkeino on maatalous ja toisena tulee turismi. Turisteja käy saarella vuodessa noin 2,2 miljoonaa. Saari on muodoltaan pyöreä ja noin 1560km² suuri. Riittääkö?

Ehkä eniten harrastamani kerke-henkinen laji on tällä hetkellä snorklaus. Ollaan käyty muutamissa eri paikoissa eri puolella saarta katsastamassa rantoja. Saaren pohjoisosassa on hyviä paikkoja mutta vesi on viileää, joten ilman märkäpukua ei vedessä pitkään voi olla. Saaren eteläosassa vedet ovat lämpimämpiä mutta nähtävää ei ehkä ole niin paljon. Mielenkiintoisen värisiä ja muotoisia kaloja on nähty ja meritähtiäkin. Kalakirjoista ollaan yritetty näitä kavereita löytää mutta huonoin tuloksin.

Tunnetusti olen ”reipas” lenkkeilijä, joten mikäs sen mahtavampaa kuin aamulenkki rantaviivaa pitkin, hiekan vielä ollessa viileää. (Tänään kävin!)

Talvilajit on jäänyt vähemmälle lumen puutteen takia, mutta järjestetään täällä kuitenkin joka talvi hiihtokilpailut dyyneillä, jossa saharasta tullut hiekka mukavasti hivelee Karhujen pohjia. Hauskaa on! Aktiivisesti myös käyn baarikierroksilla, keilaamassa ja heittämässä dartsia… Ja kolikoiden sukeltaminen uima-altaan pohjasta kilpaa on myös hauskaa…

Erilaisia retkiä on myös yritetty ehtiä tekemään saarella. Vapaa-ajan puute haittaa tätäkin harrastusta, mutta ollaan jossakin ehditty käymäänkin. Tulivuoren kraateri Las Palmasin lähellä oli mielenkiintoinen, ja John Lennonin patsas katsastettiin Teldessä, näin muutamia mainitakseni. Toki täällä juhannustakin juhlittiin suomalaisin ottein. Nuotio rannalle, HK:n Kabanossia, Turun sinappia, kitara, laulua ja tietenkään unohtamatta kuningas alkoholia.

Kuten olette varmaan uutisista seurannut, pari viikkoa sitten saarella oli hurja tulipalo. Saaren pinta-alasta paloi noin 35 %. Reilu viikko sitten käytiin katsomassa vuorilla palon jälkiä, lähes sata taloa paloi ja maasto palanut paikoitellen pahasti. Myös lintu- ja eläinpuisto Palmitos Park paloi lähes kokonaan. Sieltä oli häkkien ovet aukaistu jotta linnut ja eläimet olivat päässeet tulta pakoon. Nyt täällä lentelee hassun näköisiä lintuja luonnossa.

Lyhyesti ja ytimekkäästi Kanaria-osasto esittäytyi. Mukavaa kesänjatkoa kaikille ja tsemppiä erikoispaljon Satkulle lähtijöille. Mulla on tuolloin kalenterissa luonnollisesti ”jotain muuta”…