Iivaara kohteena

Kuusamossa sijaitseva  Iivaara (korkeus 469,4 m) löytyi hieman sattumalta pyöräilyretken kohteeksi. Karhunkierros on varmasti Kuusamon alueen tunnetuin retkeilykohde, mutta Iivaara tarjoaa oivallisen retkimahdollisuuden niin jalkaisin kuin pyöräillekin.

Pyöräreitti on noin 20 km pitkä ja se koostuu maasto- sekä metsäautotieosuudesta, joista kumpikin on noin puolet matkasta. Reittimerkinnät näyttivät olevan pääsääntöisesti asetettu ensiksi hiekkatie, sitten metsäpolku moodiin. Meidän ratkaisu oli kuitenkin aloittaa maasto-osuudella ja lopuksi siirtyä helpompaa tietä pitkin takaisin lähtöpisteelle.

Parkkipaikan jälkeen ensimmäiseksi vastaan tulee pieni suo, ja hetken matkaa sen jälkeen löytyy ensimmäinen nuotiopaikka. Maasto oli meille varsin haastavaa. Iivaaralle nouseva mäki oli kovin jyrkän oloinen ja varsin kivikkoinen. Työntöhommiksi meni. Toisaalta koko reittiä ei välttämättä olisi meidän taidoilla myöskään ajettu alas, joten päätös lähteä ensiksi maasto-osuudelle oli meidän tapauksessa oikea. Pääsääntöisesti erilaisilla könyämisotteilla (joskus jopa pyörällä ajaen) pääsimme iivaaran huipulle. Maisema olivat varsin antoisat. Matkaa parkkipaikalta huipulle on 1,8 km.

Reitti huipulta alas (itä-kaakkoon) on loivempaa kuin nousu ja polku on kapeampi. Maasto on kuitenkin vähemmän kulunutta eikä pyöräilyä haitannut kuin muutama polun yli kaatunut puu. Reitti näytti olevan merkitty puihin oranssilla värillä. Iivaaran ja Penikkavaaran välillä on Näätälammin tupa, joka on erittäin siisti autiotupa. Tuvan läheltä löytyi myös kirkasvetinen lähde, josta pulppusi vettä odottaen juojaansa. Matkaa Iivaaran huipulta kämpälle on 2,5 km.

Kämpältä lähdettäessä ensimmäisenä vastaan tulee suo, jonka ylittäminen onnistuu mainiosti käyttämällä paikalle rakennettuja pitkoksia. Kyseiset pitkokset ovat myös pyöräilykelpoisia. Suon jälkeen eteen tulee Penikkavaaran ylitys. Jälleen nousu sisälsi enemmän jalkatyötä maata vasten kuin polkimien käyttöä. Vaikka Penikkavaara (424,0 m) ei kuitenkaan ole aiva yhtä korkea kukkula kuin Iivaara, niin mäen jyrkkyys teki talutuspäätöksen puollestamme. Huipun jälkeen reitti kääntyi taas alamäkeen (loivempaan) jota oli mukava ajaa. Reitti jatkuu mainiona pyöräilypolkuna aina maasto osuuden loppuun Rahkalammen nuotiopaikalle, jonka lähellä on poroerotus. Etäisyys kämpältä Rahkalammelle on 3,8 km.

Tässä vaiheessa reitti jättää maasto-osuuden taakseen ja tästä eteenpäin pyöräily sujuu hiekkatietä pitkin. Matkaa tiepätkällä on 14,7 km. Kokonaisuudessaan ajoreitillä on pituutta 22,8 km. Aikaa reissuun meni 2,5 tuntia, josta maastossa kulutimme 1 tunti 50 ja tieosuudelle käytimme aikaa 40 minuuttia.

Lisätietoja Iivaarasta seuraavien linkkien takaa: