Kerkesix-laavu

  

Kerkesix ry:n tuotekehitysryhmä on suunnitellut avotulimajoitteen nimeltään Kerkesix-laavu. Laavun käyttötarpeet huomioitiin jo suunnitteluvaiheessa monipuolisesti, koska oli tarve saada kevyt ja helposti pystytettävä majoite erityisesti kilpailukäyttöön. Kerkesix-laavu on suunniteltu käytettäväksi ympäri vuoden majoitteena ja sulan veden aikana laavu toimii myös vesistön ylityksen apuvälineenä. Laavua on testattu kenttäolosuhteissa kaikkina vuodenaikoiva ja testiryhmä on antanut hyväksynnän käytölle myös sateisessa ja tuulisessa säässä. Käyttökokemukset ovat vastanneet suunnitteluvaiheessa kirjattuja tarpeita ja tältä pohjalta laavua voidaan pitää esitettyihin vaatimuksiin nähden onnistuneena.

Yksi laavu painaa noin 900 g ja pakkautuu varsin pieneen tilaan. Tästä huolimatta majoitteeseen mahtuu loistavasti kolme henkilöä kisavarusteiden kanssa ja neljä ilman varusteita. Laavu on suunniteltu pystytettäväksi sekä teleskooppisauvojen että puun rankojen kanssa. Erityisesti talvella (ja miksei kesälläkin jos mukana on sauvat) laavun saa pystytettyä omien varusteiden avulla ripeästi, kun tukirakenteiden etsimiseen ei kulu aikaa. Laavun pystyttämiseen ei välttämättä tarvita mukana kannettavia erillisiä apuvälineitä, vaan majoitteen saa yöpymiskuntoon luonnosta löytyviä materiaaleja hyväksikäyttämällä.

Pystyttämistä helpottaviin ratkaisuihin kuuluvat integroidut takatolpat. Laavun takanurkkiin on ommeltu pienet "kaaritunnelit", joihin asetetaan takatolpat^1^. Painoa ei kerry suunnattomasti lisää, mutta pystyttäminen nopeutuu. Samoin tarpeeksi suuret purjerenkaat^2 ^etutolppia varten helpottavat riittävän kestävän luonnonmateriaalin löytämistä etutolpiksi.

  

Laavun tukeva pystytys onnistuu 8 maakiilalla. 4 maakiilalla kiinnitetään laavun taka- ja etunurkat kiinni maahan nurkissa olevien kangaslenkkien avulla. Takatolpat viritetään pystyyn kiristämällä laavun takanurkista lähtevät narut kireiksi kahdella maakiilalla. Etupään saa toimivaksi kiristämällä etutolppien kohdalle kiinnitetyt narut kireälle kahta maakiilaa käyttäen. Tämän jälkeen laavu on tukevasti paikoillaan. Etulippa kannattaa myös kiristää kahdella maakiilalla, vaikkakaan laavun pystyssä pysymiseen sillä ei ole merkittävää vaikutusta.

 

Yhdistyksen käytössä olevia Kerkesix-laavuja on käytetty eri tapahtumissa talvesta 2004 alkaen. Laavuja on käytetty ympäri vuoden ja kangas on kestänyt hyvin. Myös saumat ovat tiiviit ja pitävät veden ulkona niin yöpymistilanteissa kuin vesistön ylityksissäkin. Kerkesix-laavu antaa hyvää suojaa myös sateelta, sillä laavun syvyys on lähes 2,5 metriä. Tämä mahdollistaa sen, että yöpyjä pääsee syvemmälle laavuun kuin sade ja suojaisa uni on mahdollinen.

Laavun mitat löytyvät oheisesta kuvasta. Halutessaan jokainen voi tehdä itselleen oman Kerkesix-laavun. Voit myös teettää oman Kerkesix-laavun Laatuteltassa. Tilatessa pyydä Kerkesix-laavu, niin Laatuteltassa osataan valmistaa sellainen. Mikäli tarvitset tarkempia ohjeita laavun valmistamiseksi, ota yhteyttä yhdistykseemme.

^1^Takatolppana olemme käyttäneet alumiinikaaresta sopivan mittaiseksi leikattua kaarenpätkää, jonka päät on suojattu esimerkiksi teipillä siten, ettei terävä alumiini leikkaa tunnelia rikki.

^2^ Purjelenkkeinä käytämme puolijoukkueteltan purjelenkkejä, joidenka halkaisija on 30mm.