Majakkamestarin saaristolaisleipä
Vuosijuhlassa 24.11.2007
Majakkamestarin Saaristolaisleipä
- 1 litra rasvatonta piimää
- 3 dl tuoppimaltaita
- 3 dl vehnäleseitä
- 5 dl ruisjauhoa
- 7 dl vehnäjauhoa
- 2 dl siirappia
- 1,5 pkt hiivaa
- 2,5 tl suolaa
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, Murenna hiiva, lisää maltaat, anna olla 5 min jotta vähän pehmiää.
Sekoita jauhot kulhossa. Lisää piimäseos ja hetken sekoitettuasi myös siirappi. Sekoita kunnes taikinasta tulee tasainen. Anna taikinan nousta kulhossa liinan alla 1 - 1,5 tuntia, jonka jälkeen tasaa kahteen vuokaan (Kaupasta saat tiiliskiven kokoisia foliovuokia).
Kypsennä uunissa 2 tuntia 175 asteessa. 1,5 tunnin kohdalla sipaistaan siirappivettä (1/3 siirappia, 2/3 vettä) pullasudilla leipien päälle.
Ota leivät pois uunista, kumoa vuoasta, anna jäähtyä liinan alla. Älä syö heti! Leipä on parasta vasta kahden päivän kuluttua. Ja säilyy pitkään..