Saariston lyhyt rengasreitti pyöräillen 29.5.2010

Pihvi oli kutsunut Kerke-kansaa pyöräretkelle Turun saaristoon. Ohjelmanumeroksi oli kaavailtu Saariston lyhyt rengasreitti pyörillä vastapalloon kiertäen. Syystä,että ihan koko matkaa ei pysty pyöräilemään, täytyi retki aikatauluttaa muutamien lauttojen ja lossien (tärkeä huomio!) kanssa.

Pyöräilyn lähtö oli ajoitettu hieman ennen heräämistä kello seitsemäksi. Varsinais-Suomen ulkopuolisille asukeille tämä tarkoitti liikkeelle lähtöä hetkeä ennen... Ennakko-odotuksista huolimatta aikataulu piti.

Reitti kulki Kaarinasta Turku Cityn läpi kohti Naantalia. Aurajokea ylittäessämme pysähdyimme nauttimaan maisemasta, jonka keskeisin osa oli hieman notkolla oleva Myllysilta.Keskustan läpi matka sujui helposti, sillä, kuten jo todettua, ennen heräämistä ei kaupungilla liikkunut juuri kukaan.

Keskustan jälkeen liikkuminen nopeutui hieman ja pyörätiet muuttuivat suoremmiksi. Raision, Naantalin jälkeen Rymättylän perunapeltojen keskellä sai nauttia aurinkoisesta kesäaamusta. Poikon kohdalla tietyö oli poistanut toisen kaistan käytöstä ja vastaantulevien kaistaa pitkin piti kiitää nopeasti alta pois. Rymättylän kirkolla pidimme tauon kahvilassa, jossa sai syödä ensimmäisen pyöräilyn aloittamisen jälkeisen evään.

Rymättylän Hankaan piti päästä 10.15 mennessä, sillä sieltä lähti yhteysalus Nauvoon. Katsoimme, että meillä oli lähes tunti aikaa ja olimme onnellisia. Itku pitkästä ilosta ja pieru kauan nauramisesta. Airismaan lossi antoi odottaa itseään 20 minuuttia, jonka jälkeen viimeiselle pätkälle lauttarantaan meillä oli aikaa alle 10 minuuttia. Matkaa taisi olla reilu 5 km. Suunnitelma oli, että jokainen ajaa niin lujaa kuin pääsee ja ensimmäiset estävät lauttaa lähtemästä. Tämä toimi siten että Pihvi ja Iltsu näkivät rannassa kuinka lautta oli parin metrin päässä. Me muut pääsimme lauttarantaa ja jäimme tuijottamaan etääntyvää lauttaa. Samalla alkoi sataa vettä...

Poijjaat kuitenkin kertoivat hetken kuluttua, että lautta kuski oli ilmoittanut kääntävänsä aluksen ja hakevansa meidät kyytiin. Helpotus. Sillä lautalta sai kuulemma olutta. Päivän toinen evästauko. Linta-niminen lautta ajaa Nauvon ja Rymättylän väliä ja pysähtyy siinä keskellä Seilin saarelle. Airisto on todellinen kielimuuri. Rymättylä on täysin suomenkielinen paikka ja Nauvossa ei meinaa suomenkielellä pärjätä.

Nauvossa ei tarvinnut sen enempää kommunikoida vaan pyörien selkään ja menoksi. Maisemat ovat hienoja, mutta tässä vaiheessa vesisade oli saanut meidät kiinni niin pahasti, että silmiä auki pitäessä kuraa olisi päässyt silmiin, joten loppumatka ajettiin ihan vaan silmät kiinni maisemista piittaamatta. Paraisilla pysähdyimme syömään savustettua kalaa (kolmas evästauko). Ja Paraisten keskustassa oli vielä pitsatauko. Ei nälkä yllättänyt.

Takaisin Kuusistoon päästiin noin kello 14. Susa oli laittanut saunan lämpimäksi ja peseytymisen jälkeen oli vielä välipalaa, ettei tule nälkä kotimatkalla.

Leppoisa ajelu hyvässä seurassa siis, vaikka vettä vähän saatiinkin niskaan.

p.s. Kuvia ei ole. Jos haluaa nähdä miltä reissussa näytti, niin kannattaa osallistua...