Sysimusta Satku IV - 29.10.2005

Aurinko paistoi petollisesti pilvettömältä taivaalta samoihin aikoihin, kun 31 lähtökuoppiin kaivautunutta innokasta kävelijää valmistautui koitokseensa. Syksyinen iltapäivä ei antanut viitteitä seuraavan yön sysimustasta pimeydestä, joka oli väistämättä tulossa. Vaikka ilman lämpötila oli +7°C, maahan aiemmin viikolla satanut loska oli osittain alkumatkasta jäätynyt liukkaaksi kerrokseksi tien pinnalle. Kirkas sää antoi odottaa viileää yötä.

Kokoontuminen oli Kauniaisissa puolenpäivän jälkeen, josta siirryttiin bussilla Räyskälään lähtöpisteelle. Bussimatkan aikana kävelijöitä valmistettiin tulevaan koitokseen ohjein ja kannustuksin. Itse lähtöpiste sijoittui pienehkön metsätien varrelle 3,2 kilometriä Räyskälän kentältä länteen. Paikka ei poikennut muusta tietä muuten, kuin että matkamittari ilmoitti siinä kohtaa Satkun olevan valmis käveltäväksi.

Alkumatkasta oli vielä valoisaa ja kävely sujui askel kerrallaan suhteellisen reippaasti. Auringon laskettua tahti hieman rauhoittui, samoihin aikoihin kilometrit alkoivat vaikuttaa jalkoihin. Lämpötila laski hieman ja yön aikana elohopea näytti alimmillaan +4°C. Tästä huolimatta huoltopisteille saapui jatkuvasti hyväntuulisia kulkijoita ja vaikka kävely ei aina näyttänyt juohevimmalta, positiivinen asenne paistoi usein läpi. Huumori ja laulaminen siivitti kulkua.

Ensikertalaiselle Sysimusta Satku tarjoaa kokemuksen siitä miltä tuntuu kävellä yhtäjaksoisesti useita tunteja ja uudestaan osallistuvalle tavoitteena voi olla edellisen suorituksen parantaminen. Tavoitteita oli varmasti asetettu eri kohdille reittiä. Tavoitteita saavutettiin, vaikka kaikki eivät kävelleetkään sataa kilometriä.

Sysimustalla Satkulla muodostuu yleensä etapinväli, jolla suurin osa keskeytyksistä tapahtuu. Tällä kertaa 63-74 kilometrin välisellä osuudella useimmat kävelijät saivat suorituksensa valmiiksi ja huolto kelkkoi halukkaat Kauniaisiin. Jalkojen vaivat ja erityyppiset hiertymät osoittautuvat jälleen useimmissa tapauksissa syyksi olla kävelemättä koko reittiä läpi. Egyptiläiset muumiotkin olisivat olleet kateellisia siitä määrästä kääreitä, joita satkuilijoiden jalat saivat ympärilleen kävelyn jatkamiseksi.

Aamun valjetessa oli kävelijöitä tien päällä vielä noin kolmasosa. Kauniaisiin saakka käveli neljännellä Sysimustalla Satkulla 11 satkuilijaa matkaan lähteneistä 31:stä. Tälläkään kertaa ei 50 % "maagista rajaa" rikottu.

Huollolla oli haasteellinen mutta mielekäs tehtävä järjestää huoltopisteiden toiminta kaikille satkuilijoille. Reilu 50 % kasvu osallistumismäärässä asetti paineita ja haasteita aikataulutukselle. Alkuperäinen huoltosuunnitelma toimi hyvänä runkona, jonka perusteella saatiin huollettua kaikki matkaan lähteneet. Tilanteen mukainen toiminta osoittautui hyväksi huollon ohjenuoraksi, tilanteiden muuttuessa jatkuvasti.

Vaikka huoltamiseen kuului suuri osa odotusta, ei huoltajien aika tullut pitkäksi. Sysimustassa lokakuun yössä tanssahdeltiin tai otettiin aerobic-askelia lämpimänä pysymiseksi.

Kerkesix ry kiittää kaikkia kävelyyn ja huoltoon osallistuneita hyvästä tapahtumasta.